Add to Technorati Favorites

29 Temmuz 2008 Salı

Mutlak Değer Bulan Program


Merhabalar arkadaşlar,
-
Basit bir akışı ve bu akışın pascal dilinde kodlanmış halini size göstermek istiyorum.Bunun ardından bir sonraki yazıda döngülere geçerek az daha kımıl kımıl sorulara bakacağız :)..
-
Bu basit diyagramda dışarıdan A değişkenine bir değer okumuşuz.Bu değerin sıfırdan küçük olması durumunda değer - ile çarpılarak dışarı çıkarılmış.Büyük olma durumunda malumunuz sadece değer mutlak isimli değişkene atanmış, başka birşey yapılmamış.Sonuç olarak da ekrana A değeri değil Mutlak isimli değişkenin değeri yazdırılmış çünkü biz sonucu Mutlak isimli değişkende tuttuk.
-
Programda kullanacağımız if-then-else yapısı hakkında bilgi vermek gerekirse; if'teki durumun doğruluğu kontrol edilir eğer doğruysa yalnızca then kolundaki işlemler yanlışsa yalnızca else kolundaki işlemler yapılır.Yani if bir tür yol ayrımıdır, burada verdiğiniz işleme göre program yolunu belirleyecektir.Her if'in theni olmak zorundadır ama else kolu mecburi değildir..
-
Then ve Else kollarında birden fazla işlem varsa ana programmış gibi then'den sonra begin konulur ve then end ile bitirilir aynı şey else için de yapılır.Bu programda kollarda tek işlem olmasına rağmen ben "begin, end" koyarak neyi kastettiğimi göstermek istedim.
-
Gelin şimdi programımızı pascal dilinde kodlayalım.- işaretlerini işlemler net gözüksün diye kullanıyorum.
Program mutlak(input,output);
Var
-Mutlak,a:integer; {bu kısımda tipler : ile atanır.Aynı tipte değişkenler böyle yazılabilir.}
Begin
-Writeln('Mutlak degeri alinacak sayiyi giriniz..'); {Tek tırnak içindeki ifade aynen yazılır}
-Readln(A);
IF A<0>{if dediğimiz kalıp}
-Then
-Begin {şu an tek işlem olduğu için gerek yok ama kullanımını görelim}
--Mutlak:=-A {end'den önceki satırda ; koymak şart değildir.}
-End {else'ten önceki satır ; ile bitirilmez}
-Else
-Begin
--Mutlak:=A
-End;
-writeln(A,' sayisinin mutlak degeri ',Mutlak) {tırnak dışındaki isimleri değişken olarak algılar ve değerlerini yazar.}
End.
-
-
Not:if, then, else, begin ifadelerinden sonra ; kullanılmaz, yani bunlar satırlar gibi ; ile kapatılmaz, daha önce birkaçını söylemiştim ama ara sıra hatırlatmakta fayda var.Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle..
-

2 yorum:

QuBu dedi ki...

gusel anlatmısın ahmet de biraz gec kaldın yaaa kosullu gectik:) neyse artık bu seneye kısmetmis!

Ahmet Dursun dedi ki...

bunlara ihtiyacın olmaz kübücan, dosyaları anlattığım zaman yararım olur sana, onları da anlatırım yeter ki yararı olsn:))bunları da yeni arkadaşlarımıza giriş bilgileri olarak anlatmış oluruz..