Add to Technorati Favorites

28 Temmuz 2008 Pazartesi

Aritmetik İşlemler, Operatörler ve Bazı Önemli Durumlar

Bu yazımda basit manada aritmetik işlemler ve önceliklerinden, atama ve karşılaştırma operatörlerinden ve de pascalda program kodlamakla alakalı bir iki husustan bahsedeceğim.

Aritmetik İşlemler ve Öncelik Sıralaması

+, -, *, /, mod birkaç tane işlem operatörümüzdür.Bunlar kendi aralarında bir öncelik dizimindedirler. Öncelikleri sıralarsak;

( ) >> En yüksek
* / mod >> Parantezden sonra
+ - >> En düşük

Aynı öncelikli işlem operatörlerinde işlemler soldan başlanarak yapılır.Örneğin;
b*b-4*a*c >> 1.işlem b ile b'nin çarpılması
-------------- 2.işlem 4*a=4a
-------------- 3.işlem 4a*c=4ac
-------------- 4.işlem b²-4ac
-
Karşılaştırma ve Atama Operatörleri
-
>, <, >=, <=, = » malum durumlar; büyük mü, küçük mü, büyük eşit mi, küçük eşit mi, eşit mi?
<> » farklı mı?
and, or » ve , veya
:= » Atama operatörü; x:=a*b dediğimizde çarpımı x'e atar. Sadece = eşit mi kontrolü yaparken bu işaret atamayı yapar.
xor » durumlardan yalnızca biri doğruyken yani diğeri yanlışken geçerli olan bir koşul
ayrıca lojikte de bir kapı olarak;
-
a b çıkış
1 1 0
1 0 1 Farklı durumlarda 1 çıkışını verir.Şimdilik bilgi olsun sadece.
0 1 1
0 0 0
-
Birkaç Husus
-
*Değerleri tuttuğumuz değişken isimleri rakamla başlayamaz.
*Pascal'ın sabit kalıpları, döngüleri dışındaki satırlar birkaç istisna dışında ; ile bitirilmelidir.Kalıp, döngü ile kastetmek istediğimşeyi yazayım; değişkenleri tanımlayacağım var'dan sonra, if, for, begin, while, repeat'ten sonra ; konulmaz.Şimdilik biraz karışık gibi gözükebilir program yazdıkça çok basit şeyler olarak gözükecek ama basit gözüktükleri için ; koymayı unuttuğunuz zamanlar olacak mutlaka.
*End'den önceki satıra ; koymak şart değildir, eski derleyicilerde koymamak da şart olabiliyor, koymamak en iyisi bence,
*Else'den önceki satıra ; koymamalısınız.
*Program begin ile başlar End. ile biter.
*For döngüsünün içinde, if'in ayrı ayrı then ve else kolunun içinde birden fazla işlem varsa bu kalıplar begin ile açılıp end ile kapatılır ana program gibi.Bunu daha sonra göreceğiz.
*Her begin bir end ile sonlanmalıdır.Bazı durumlarda end sayısıyla begin sayısı uyuşsa bile bazı yerlere begin end koymadınız diye hata vermez ve bu yerler muhtemelen begin end isteyen yerlerdir.Program güzelce derlenir ama baktığınızda programın mantık hataları olduğunu görürsünüz.
--
Örneğin begin end koymadığınız bir for döngüsünün birkaç işlemi döngü dışında algılanır ve de bu yüzden işlemleriniz yanlış sonuç verir ama program derlenir ve çalışır siz de derlenmiş bir programın hatasını aramakla uğraşırsınız.
--
Şimdilik bu kadar dostlar bir dahaki yazıdan itibaren sanırım program örnekleri yazmaya başlayacağım.Pascal basit bir dil gibi gözükse de günümüz Türkiyesi'nde for döngüsünü bile bilmeye gerek olmadan besin döngüsünü bilerek bilgisayar mühendisliği kazanıldığı için(yanlış anlaşılmasın ben de öyle kazandım) pascal gibi insan diline çok yakın high level lang. dediğimiz bir dilin geçiş aşamasında öğretilmesi ve daha çok programlama zekasının açığa çıkarılmaya çalışılması bence önemlidir.Tabi bunun 1 sene öğretilmesi ne derece doğrudur tartışılır.Bu kelamın konusu YTÜ'dür..:)..Daha fazla uzatmayalım, görüşmek üzere ;)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

"for döngüsünü bile bilmeye gerek olmadan besin döngüsünü bilerek bilgisayar mühendisliği kazanıldığı için.." çok güldüm ya:D:D:D..