Add to Technorati Favorites

25 Temmuz 2008 Cuma

Akış diyagramı, flow chart

Evet arkadaşlar uzun bir aradan sonra tekrar pascal dilini anlatabilecek vakit bulabildim.Eğer bir terslik olmazsa pascal diliyle beraber bilgisayarda karşılaşabileceğiniz sorunların çözümlerine de bu alanda yer vereceğim.


Pascal dilinden genel manada bahsetmiştim önceki 2 yazımda. Burada ise akış diyagaramının öğelerini görüyoruz.Akış diyagramı daha çok başlangıç aşamasında kullanılan bir uygulamadır. Programın tasarımı olarak nitelendirebiliriz. Kafanız sıkıştığı zaman akış diyagramında neyin nereye gittiğini görerek sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Ama 1000 satır kodla yazılacak bir programın akışını çizmek kolay olmayacağı için orta seviyeden sonra kullanmak istemez çoğu kimse.Ama genel bir diyagram bile olsa diyagram çizmek bence önemlidir. Çünkü programda sıkıştığınız zaman bu yol gösterici çok işinize yarayacaktır.


Şimdi akışta şekillerin ne anlam ifade ettiğini anlatayım.


Bu biraz kare gibi olmuş olsa da aslen kenarları biraz daha yuvarlak çizilebilir.:)..Ama çok da mühim değil.Programın başlangıcını ve bitimini gösterir..(start-stop).


Her türlü hesaplama atama işlemi bu kutunun içerisinde gösterilir.Örneğin alan diye bir değişkenimizi alan=piXr² işlemiyle burada değiştiririz.


Bu işaretimiz ise dışarıdan bilgi okuduğumuzu gösterir.Bunun içinde "a"
isimli değişken varsa dışardan a'nın karşılığını, değerini burada okuyoruz demektir.


Bilgi çıkışı bu işaretle gösterilir yani bir önceki işaretin tam tersi.İçinde "a" isimli bir değişken varsa diyelim ki değer 25 olsun; burada 25 ekrana yazdırılır.


Kodumuzda geçecek olan karşılaştırmaları bu kutuyla gösteriyoruz bunun içinde a=b yazıyorsa karşılaştırdığımız durum a b'ye eşit mi durumudur, program; eşitlikte T(true), farklı değer durumunda F(false) kolunu izleyecektir.

Bu bilgileri bir sonraki yazıda program akışında anlatacağım.Orada daha güzel gözükeceğini umuyorum.

Akış diyagramının parçalarını Byte Online yazarı olan Mustafa Menteşoğlu'ndan aldım alıntıdır diyelim.Ama metin el emeği göz nurudur :))..

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkürler adımı vermenize bile gerek yoktu, hazırladıklarınız gerçekten çok güzel ellerinize sağlık....

Mustafa_men@hotmail.com

Ahmet Dursun dedi ki...

Rica ederim kimin hazırladığı bilinsin istedim :) Teşekkür ederim, sizi burda gördüğüme ve yazımı beğendiğinize sevindim..