Add to Technorati Favorites

8 Şubat 2009 Pazar

Eyvah ekonomik kriz, BİLİŞİM mi kaldı tek derdimiz!!

Küresel ekonomik kriz dolayısıyla aradığınız işletmeye şu anda ulaşılamıyor sözünün şu dönemde çok meşhur olduğunun farkındasınızdır. Şubat sayısını aradığım Pc Magazine’e ulaşamamış olmam sebebiyle bir ufak araştırma yapmak istedim ve benim de karşıma çıkan bu söz oldu. İnanmak istemediğim birkaç habere denk geldim ve yazılanların altında en son Ecevit BIKTIM’ın:

Değerli arkadaşlar,

2 yıldır xx Yayın Holding çatısı altında büyük uğraşlar vererek hazırladığımız PC Magazine ve Electronic Gaming Monthly dergileri Ocak ayı itibariyle kapanmıştır. Küresel mali kriz ve bünyesinde çalıştığımız grubun özellikle yeni gazete çalışmaları nedeniyle, dergilerimiz dâhil olmak üzere 5 derginin yayınına son verildi. 2 yıl boyunca bizi yalnız bırakmayan tüm arkadaşlara ekip olarak teşekkürlerimizi sunarız.
Yeni projelerde görüşmek dileğiyle, hepinize sevgiler saygılar...

yazısını görünce; eyvah ekonomik kriz, Bilişim mi kaldı tek derdimiz(!) cümlesi ağzımdan dökülüverdi.(xx’in ismini verip reklamını yapmak istemedim.)

Ülkemizde ufuktan birisi kriz diye bağırınca yöneticiler genelde çok içinde olmadıkları alanlardan kesinti yapmayı adet haline getirdiler. Yazılanlardan da anlaşıldığı üzere bu alanlardan şu an gündemimizde olanı Bilişimin ta kendisi. Bilişimle ilgilenmeyen insanların bilişimi yönetmeye çalıştığı bir toplumda yaşamanın bir dezavantajı olarak çok değerli 2 dergimiz artık okurlarıyla buluşamayacak. Ne desem diye düşünüyorum ama böyle bir hareket karşısında söyleyebilecek bir şey bulamıyorum, şu anki şaşkınlığımızın ve üzüntümüzün anlaşılabildiğini sanıyorum.

Daha öncesinde CHIP’te de beğenerek çalışmalarını takip ettiğim Dinçer Karaca’ya, Ecevit Bıktım’a, Cem Sünbül’e ve 2 yıl boyunca PCMAG ve EGM dergisini bizlerle buluşturan tüm ekibe teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni projelerini sabırsızlıkla bekliyor ve destekçileri olacağımı belirtmek istiyorum..

-

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Ve ilk havlu atanlar EGM (Electronic Gaming Monthly) ve PC Magazine oldu. Kriz bahanesiyle işsiz kalan insanları saymıyorum bile. Kâr elde etme çabası anlaşılır birşey, ama sıkıntı anında ilk gözden çıkarılacaklar listesinin başında 'oyun ve bilişim' dergilerinin gelmesi gerçekten çok vahim. Okuma oranının %3 seviyelerinde gezindiği ülkemizde, okunacak şeylerin de yavaş yavaş ortadan kalkması üzüntü verici. Televizyonlarda tamamen boş, tamamen gereksiz, insana hiçbir şey kazandırmayan - aksine her bölümünde insandan birşeyler çalan - programlar reyting uğruna el üstünde tutulurken; ve oyuncu/sunucu/yarışmacı vs.lere milyonlar akıtılırken kriz unutuluyor ne yazık ki. İnsanların kendilerini geliştirmesine yarayacak materyaller kriz bahanesiyle bir bir kapanırken, televizyona her geçen gün yeni yarışmaların, yeni dizilerin eklenmesinin anlaşılabilir bir anı yok.

EGM ve PC Magazine'i yeniden aramızda görmek dileklerimle..

Ahmet Dursun dedi ki...

Tamamen katılıyorum, bizlere hiçbir şey katmayan o kadar çok yayın sapasağlam dururken, krizin yalnızca gerçekten takip edilebilir yayınları vurması çok ilginç..

Adsız dedi ki...

Ben de yeni sayıyı niye bulamıyorum diyorum, yeni gazete projesini çok merak ediyorum bu grubun, acaba pc magazine'in üstüne nasıl bir gazete çıkabileceler.. Bol magazinli, bol gır gırlı, gayet hoş ve boş bir gazete bizi bekliyor.. yazık..

TolgA Ünvermiş dedi ki...

Geçtiğimiz pazar günü Bauhaus'a gittim küçük bir şey almak için. Kriz var diyolarya külliyen yalan! Pazar günü İstanbul'da olanlar bilirler, aşırı derecede yağmur vardı. İnsanlar yağmur dememiş çamur dememiş gelmişler. Arabayla girdiğimde otoparkta yer bulamadım, 1km uzağa park ettim. Zor zar içeri girdiğimde, iğne atsan yere düşmeyecek gibiydi. Herkes sanki bedava dağıtıyorlarmış gibi devasa ev gereçleri alıyorlardı. Ki Bauhaus oldukça pahalı bir yer!
Konuya belki farklı bir noktadan girdim ama söylemek istediğim şu ki ülkemizde kriz anlayışı nedense bizim anladığımızdan çok ama çok farklı. O yüzden böyle 2 derginin kapatılması hangi amaca yönelik bir hareket bilmek olanaksız.

Ahmet Dursun dedi ki...

Evet kriz gerçekten biraz bahane.. Vaktinde gereksinimler doğrultusunda çalışan sayısını arttıran ve ellerindeki projeye odaklanan işverenler; ellerindeki proje tamamlandığında ya da yeni projeler oluşturmak, ellerindeki bütçeyi daha tasarruflu bir şekilde idare etmek istediklerinde ilk iş olarak çalışan sayısını azaltmayı veya yeterince kazanç sağladıkları projeleri rafa kaldırmayı tercih ediyorlar.. Bunu normal vakitlerde yapmak zorken, kriz döneminde, bak kriz hop kaldı 59 çalışan, bak bak kriz geçiyor hop 55 çalışan diyerek amacına ulaşıyor ve çok iyi tasarruf ediyor.. Bu yayın grubu yeni gazete çıkarırsa yorumum onlar için de doğrulanmış olacak..

Adsız dedi ki...

1. dereceden resesyonzede olarak diyeceğim şudur, kriz işine geleni vuruyor. Ülkem zaten milyonlarca boş beleş süreli yayınla dolup taşarken, tek derdimiz arka sayfa güzelleri olmuşken cidden üzücü bir haber bu. Bilişimin halka en basit şekliyle yansıdığı ve dili görece daha basit olan bilişim dergilerinden PC Magazine'in ve GAMEPRO'dan sonra takip edebildiğim ve keyifli bulduğum (ilgi alanım dahilinde olmasa da) EGM'in kepenklerini indirmesini üzücü buldum doğrusu. Bağlı oldukları yayın grubunun yeni bir gazete çıkartmakla ne gibi bi amaç peşinde olduklarını bilmiyorum. Umarım bu gidişin dönüşü olur, ve olursa eğer kısa olur...